Herkese merhaba bu yazımda sizlere
Grip hastalığı nedir ? Grip nasıl bir hastalıktır? Grip sezonu açıldı mı ? Bu hastalıktan başlıca korunma yolları nelerdir ?bunlardan bahsedeceğim.
İnfluenza :halk arasında grip olarak bilinen hava yoluyla yüksek bulaşıcılığı olup mevsimsel epidemiler şeklinde ortaya çıkan hafif halsizlikten solunum yetmezliği ve ölüme kadar değişebilen sistemik semptomlar gösteren akut ateşli bir solunum yolu hastalığıdır.Özellikle sonbahar ve kış aylarında görülür.
İnfluenza a,b ve c tipleri vardır.influenza a genetik değişme eğilimindedir ve mutasyon hızı çok fazladır.Genellikle a tipi b den daha hastalık yapıcıdır.
Hastalık ani başlangıçlı olup, grip olan kişilerde burun akıntısı,boğaz ağrısı ,öksürük ,gözlerde kızarıklık ,halsizlik ,baş ağrısı, ateş, eklem kas ağrıları , ishal ve kusma gibi şikayetler görülebilir ve benzer semptomu olan kişilerle yakın temasla ilişkilidir.
Özellikle ateş, eklem ve kas ağrıları ,halsizlikve öksürük şiddeti diğer solunum yolu virüslerine göre daha şiddetlidir.
Hastalık ciddi iş gücü kayıplarına, ağır semptomlara hatta ölümlere sebebiyet verebilir.
İnfluenzanın birçok özelliği ,en belirgin olarak da sistemik semptomları, keskin pik gösteren kış ayları epidemilerine neden olması ve yakın temaslılar arasında hızla bulaşması influenzayı diğer solunum yolu virüslerinden ayırır.
İnfluenza tanısı geleneksel olarak hekimin klinik şüphe ve muayenesi ve bazı laboratuvarlarda çalışılan tanısal testlerle konur.Yaşlı ve yüksek riskli gruplarda pnömoni(zatürre) yi dışlamak için akciğer görüntülemesi yapılır.
Peki grip nasıl bulaşır ?
Esas olarak gribi olan kişilerin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında oluşan küçük damlacıklar yoluyla yayılır. Bu damlacıklar yakındaki insanların ağızlarına veya burunlarına düşebilir. Daha az sıklıkla, kişi üzerinde grip virüsü bulunan bir yüzeye veya nesneye dokunduktan sonra kendi ağzına, burnuna veya muhtemelen gözlerine dokunarak gribe yakalanabilir.
Hasta olduğunuzu bilmeden önce veya semptomlarla hasta olduğunuzda gribi başka birine yayabilirsiniz.
Semptomlar tipik olarak maruziyetten 48-72 saat içinde başlar.
Grip hastalığı solunum yollları dışında ek sistemleri de tutabilir.Miyozit ,perikardit,miyokardit ,ensefalit gibi durumlara sebep olabilir.
Peki bu grip hastalığından nasıl korunabiliriz ?r
8/11
Grip hastalığının etkisinin azaltılmasının ve gelişebilecek olumsuz sonuçlarının önlemenin en önemli yolu aşılamadır.
İnfluenza A ve B aşılaması bir sonraki yılda tahmin edilen dolaşan suşlardaki varyasyon nedeniyle yıllık olarak uygulanır ve aşılama influenza sezonuna girildiğinde mevcut bağışıklığı artırmış olur.
Aşı içeriği hakkında karar mevsimsel pikten 10 ay önce verilmelidir.Bu karar DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ve CDC (Amerikan Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi ) tarafından alınır.Tüm suşlar için en az % 70 tahmin doğruluğu olan aşı önerilen aşıdır.Aşı etkinliği uygulamadan 10-14 gün sonra başlar.
Grip aşısı ne zaman yaptırmalıyız ?
TC Sağlık Bakanlığı’na göre aşının koruyucu etkisi,aşıyapıldıktan 2 hafta sonra başlayacağı için aşının en uygun zamanı , gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesidir.Ekim ve kasım ayları aşının yapılma zamanları olarak tercih edilmelidir.Aşılanmayan kişiler ise mart ayının sonuna kadar aşılanabilir.Koruyuculuğu 6-8 ay kadar sürer.
Kimler aşılanmalı ?
Tc Sağlık Bakanlığı’na göre risk grupları :
+65 yaş üzeri ve 2 yaş altı kişiler
+ 6 ay- 18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler
+Şeker hastalığı dahil herhangi bir metabolik hastalığı olanlar
+Kronik böbrek hastalığı olanlar
+Kronik kalp ve damar hastalığı olanlar
+Bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişiler (Kronik kan hastalığı olanlar ,kanser hastaları ,immünsuprese ilaç kullananlar ,HIV/ AİDS hastaları )
+Huzurevi ,bakımevi vb ortamlarda yaşayanlar
+Aşırı kilolu olanlar
+Gebeler
Öncelikle bu grupların aşılanması gerekli hatta mümkünse isteyen herkes aşılanabilir.
Aşının yan etkileri
En sık görülen yan etki aşı yerinde ağrı ve hassasiyet
Hafif üst solunum yolu enfeksiyon belirtileri
Aşının kesin yapılmaması gereken tek durum daha önce aşıya ve bileşenlerine karşı anafilaksi reaksiyonunun gelişmesidir.
Hastalıktan korunmak için aşının dışında grip sezonunda mümkün olduğunca kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durmalı, hasta kişiler ile temas etmemeye, sarılmamaya ve tokalaşmamaya çalışmalı, elleri sık sık yıkamalı ve kişisel hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz.Bağışıklığımızıkuvvetlendirmeli ,gerekli vitamin takviyelerimizi besinler yoluyla almalı ,sıvı tüketimimize dikkat etmeliyiz.
Herkese gripsiz , sağlıklı günler dilerim.